Άρθρα & Συνεντεύξεις

Φτιάξε και σύ ένα Κάτα...μπορείς!!

(Άρθρο του δασκάλου Νίκου Αφεντούλη)
jkakata
 Αδιαμφισβήτητα το Σότοκαν καράτε είναι το ογκωδέστερο σε μέλη, στυλ, διεθνώς. Έχει αναδείξει κατά καιρούς, πολλούς και μεγάλους δασκάλους, με δυνατές προσωπικότητες. Αυτές οι δυνατές προσωπικότητες βρισκόταν για 30 χρόνια ‘’πιεσμένες’’ κάτω από την στιβαρή ηγεσία του αείμνηστου Μασατόσι Νακαγιάμα, 2ου κατά σειρά επικεφαλή εκπαιδευτών στην ιστορία της θρυλικής Japan Karate Association. Ενός ανθρώπου που ενώ οι αξίες και η προσφορά του από την μια πλευρά είναι γνωστές στο ευρύ κοινό του καράτε, ίσως δεν είναι και τόσο γνωστός ο τρόπος που διοικούσε τους επαγγελματίες εκπαιδευτές της J.K.A
  Φίλος Ιάπωνας μου είπε κάποτε και σας το αναφέρω χωρίς να το έχω διασταυρώσει, ότι στην Ιαπωνία ανέκαθεν υπήρχαν οι κοινωνικές τάξεις, οι οποίες έπαιζαν και εν πολλοίς παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του ατόμου σε διάφορους τομείς, θέσεις κλπ. Δηλαδή, δεν είναι αρκετό το να είσαι καλός, ή να έχεις ταλέντο, ή να έχεις τις ανάλογες σπουδές σε αυτό που επιθυμείς να ασχοληθείς και να εξελιχθείς ιεραρχικά, αλλά ενίοτε είναι σημαντική για να γίνεις αποδεκτός και η κοινωνική σου τάξη στην οποία ανήκεις! Δηλαδή οι πρόγονοι και η οικογένεια από ‘που κατάγεσαι!

  Ο σενσέι Νακαγιάμα ήταν πολύ αυστηρός με τους εκπαιδευτές του και δεν άφηνε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Ο άνθρωπος τα είχε όλα. Όταν πέθανε το 1987, τον αντικατέστησε για λίγο ο σενσέι Ασάι, ένας άριστος τεχνίτης του Σότοκαν. Ο σενσέι Ασάι προερχόταν από μεσαία κοινωνικά στρώματα και ήταν δύσκολο να τον αποδεχτούν. Από την άλλη πλευρά, η εκτίμησή μου είναι, ό,τι θα ήθελε και αυτός να αφήσει το δικό του ‘’τεχνικό αποτύπωμα’’ στην J.K.A.
  Δηλαδή, όλοι θα θυμούνται τον 1ο επικεφαλή εκπαιδευτών της J.K.A, Φουνακόσι (ιδρυτής του Σότοκαν) και τον 2ο, Νακαγιάμα ο οποίος έφτιαξε τους κανονισμούς αγώνων της J.K.A, που σήμερα αντέγραψαν και χρησιμοποιούν όλες οι Ομοσπονδίες/ενώσεις του Σότοκαν, αλλά και η World Karate Federation, με μικρές αλλαγές. Έφτιαξε την επαγγελματική σχολή εκπαιδευτών 2ετούς φοιτήσεως. Έγραψε δεκάδες βιβλία για το Σότοκαν και διέδωσε το Σότοκαν σε όλο τον κόσμο, στις αρχές της δεκαετίας του 60 και άλλα πολλά!
  Τον 3ο επικεφαλή εκπαιδευτών της J.K.A σενσέι Ασάι, ο κόσμος του καράτε, πώς θα τον θυμόταν; Κατά την γνώμη μου, ίσως σκεπτόταν ότι κάτι θα έπρεπε να κάνει για να πάει λίγο παρακάτω, τόσο για το Σότοκαν όσο και για την υστεροφημία του! Οικονομικοί λόγοι πιστεύω δεν υπήρχαν, γιατί ξέρω ότι ο σενσέι Ασάι είχε μια κερδοφόρα επιχείρηση μεταφορών. (Τον επισκέφτηκα σ’ αυτήν, όταν βρισκόμουν στην Ιαπωνία το 1996).
Ξεκίνησε λοιπόν σαν ανήσυχο πνεύμα που ήταν, την δημιουργία νέων κάτα και την προώθηση τους μέσα από την J.K.A. Εκεί κάπου ξεκινάει και η διαμάχη των δασκάλων εντός της J.K.A. Διαφαίνεται ότι η αφορμή ήταν τα νέα κάτα, αλλά τα βαθύτερα αίτια ίσως ήταν η κοινωνική καταγωγή του σενσέι Ασάι.
  Ως γνωστόν, τα κάτα έχουν καταγωγή αιώνων, όπου στην πορεία τους προσθαφαιρέθηκαν τεχνικές, αλλάζοντας και το Bunkai τους. Σήμερα το Bunkai ενός ίδιου κάτα μπορεί να ποικίλει από Σιχάν σε Σιχάν και από Ομοσπονδία σε Ομοσπονδία και ένας θεός ξέρει πόσα ακόμα Bunkai μπορούμε να ανακαλύπτουμε αλλά και εφευρίσκουμε εάν θέλουμε, σε ένα κάτα.
 
Ένας έμπειρος καρατέκα του Σότοκαν, μπορεί να δημιουργήσει ένα κάτα εάν θέλει ο ίδιος!! Αρκεί να τελειώσει το κάτα στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε και βάζοντας ή αναμοχλεύοντας τις τεχνικές που ξέρει από το Σότοκαν και δίνοντας στο κάτα το Bunkai που ο ίδιος προτιμάει!
  Φυσικά, το παρόν άρθρο μου, δεν ‘’έχει να κάνει’’ με την τεχνική ποιότητα και το ΜΕΓΕΘΟΣ των μεγάλων δασκάλων του Σότοκαν. Άλλωστε θεωρώ τον εαυτό μου πολύ μικρό, μπροστά τους!! Ποιος είμαι εγώ που θα τους κρίνει; ‘’Έχει να κάνει’’ με το ότι κάποιοι σήμερα, χρησιμοποιούν τα επιπλέον κάτα που έχει το ''δικό'' τους Σότοκαν (πέραν των βασικών της J.K.A), ως εργαλείο πώλησης/προώθησης του ''δικού'' τους Σότοκαν και όχι ως εργαλείο προπόνησης και αυτο-βελτίωσης, προσπαθώντας έτσι να δείξουν την πρόοδο του ''δικού'' τους Σότοκαν!!
  Είναι σαν να λέμε ότι, κάποιο εστιατόριο πήρε τα υλικά που φτιάχνουμε το παστίτσιο, τα έβαλε με διαφορετική σειρά, πιθανόν να πρόσθεσε και ένα διαφορετικό μπαχαρικό και έφτιαξε ένα νέο φαγητό το μαστίτσιο και ισχυρίζεται το εστιατόριο αυτό ότι έχει προχωρημένη και εκσυγχρονισμένη κουζίνα!!!
  Και για να μην παρεξηγηθώ εδώ, ότι φωτογραφίζω συγκεκριμένη Ομοσπονδία, είναι πολλοί οι Σιχάν του Σότοκαν και οι Ομοσπονδίες τους, που έφτιαξαν και δικά τους κάτα πλέον των βασικών της J.K.A. 
Με απεριόριστο θαυμασμό και σεβασμό σε όλους! OSS